- Μουσείο Λεβέντειο Δημοτικό Λευκωσίας (Κύπρου)
- Στεγάζεται σε ένα μεγάλο αρχοντικό που χτίστηκε το 1892 (Ιπποκράτους 17, Λαϊκή Γειτονιά Λευκωσίας). Αγοράστηκε το 1983 από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, για να μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο. Το ίδρυμα ανέλαβε τα έξοδα συντήρησής του, ενώ ο δήμος Λευκωσίας ανέλαβε τη στελέχωση και λειτουργία του. Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 1989, ενώ το έτος 1991 ανακηρύχτηκε «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς».
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία και την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης της Λευκωσίας από τη χαλκολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Η έκθεση της συλλογής έχει σχεδιαστεί με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη. Τα εκθέματα φωτίζονται με υποδειγματικό τρόπο, ενώ για κάθε θεματική ή χρονολογική ενότητα υπάρχουν κατατοπιστικά κείμενα και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
Η πρώτη αίθουσα που θα συναντήσετε είναι η ονομαζόμενη «αίθουσα προσανατολισμού», στην οποία παρουσιάζεται μια μακέτα της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, εντός των ενετικών τειχών. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε μια μαγνητοφωνημένη ξενάγηση, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, που, σε συνδυασμό με τη μακέτα, δίνει πληροφορίες για κάθε μνημείο.
Ο επόμενος χώρος είναι στρωμένος με γυάλινες πλάκες, κάτω από τις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει τη μεσαιωνική λιθόστρωση (14ου-16ου αι.) και τα κεραμικά, τα οποία βρέθηκαν και παρέμειναν εκεί.
Στην επόμενη πρώτη κυρίως αίθουσα του μουσείου εκτίθενται τα παλαιότερα ευρήματα από την περιοχή της Λευκωσίας. Στην πρώτη γωνιακή προθήκη, αριστερά, υπάρχουν απολιθωμένα κουκουνάρια πεύκων και απολιθώματα ξύλων, ενώ σε μια άλλη ξεχωριστή προθήκη, ένα απολιθωμένο ψάρι από την πλειόκαινο περίοδο (περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν). Σε μια άλλη γωνιακή προθήκη εκτίθενται δείγματα λίθων από την ευρύτερη περιοχή, μαζί με απολιθωμένα κοχύλια και το όστρακο μιας χελώνας. Στις τέσσερις επόμενες προθήκες παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από τη Λήδρα, την πόλη που υπήρχε στη θέση της σημερινής Λευκωσίας: θραύσματα από πήλινα ειδώλια, όστρακα αγγείων, ένα ασβεστολιθικό ειδώλιο ταύρου, λυχνάρια και βαρίδια αργαλειού από πηλό.
Στον τελευταίο χώρο του ισογείου, με τη βοήθεια τριάντα έξι μεγάλων φωτογραφιών, επιχειρείται ένας συσχετισμός των κυπριακών μνημείων με μνημεία όλων των εποχών από διάφορα μέρη της γης.
Η επίσκεψη συνεχίζεται στον πρώτο όροφο. Αριστερά καθώς μπαίνετε, βλέπετε μια προθήκη με ασημένια πιάτα και ένα θησαυρό γερμανικών νομισμάτων από το 15ο και τις αρχές του 16ου αι. Στον τοίχο απέναντι εκτίθενται χάρτες από το 16ο και 17ο αι. της πόλης της Λευκωσίας εντός των ενετικών τειχών.
Στον επόμενο χώρο θα δείτε δεξιά τρεις ζωγραφικούς πίνακες. Στον πρώτο, ο οποίος παρουσιάζει κάποια συγγένεια με τα έργα του Τισιανού, εικονίζεται η Κατερίνα Κορνάρο. Ο μεσαίος είναι του 16ου αι. και απεικονίζει την Κατερίνα Κορνάρο ως βασίλισσα της Κύπρου. Ο τρίτος πίνακας είναι μια υδατογραφία του Κarl Friedrich Werner, του 1865, με θέμα του την αναχώρηση της Κατερίνας από τη Βενετία για την Κύπρο. Αριστερά βλέπουμε έναν τάπητα τοίχου, του 1680 περίπου, με ένα μεγάλο οικόσημο του βασιλείου της Κύπρου από την περίοδο βασιλείας της Κατερίνας Κορνάρο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται κεραμικά με εγχάρακτη διακόσμηση και αργυρά νομίσματα του 14ου-15ου αι.
Στη δεξιά αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται, συνοδευόμενα από φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα, αντικείμενα από την εποχή της τουρκοκρατίας, όπως ενδυμασίες, όπλα, κοσμήματα, εκκλησιαστικά σκεύη, καθώς και χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων ένα ποίημα του 1810 το οποίο εγκωμιάζει τη ζωή του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
Η μεγάλη αίθουσα που βρίσκεται απέναντι από τη σκάλα ανόδου στο δεύτερο όροφο είναι αφιερωμένη στην εποχή της κυριαρχίας των Άγγλων, η οποία προβάλλεται εδώ με ένα πλήθος από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, γκραβούρες, επίσημα έγγραφα, εφημερίδες, όπλα, στολές, νομίσματα και πολλά άλλα. Και εδώ υπάρχει άφθονο πληροφοριακό υλικό, ενώ σε ξεχωριστή προθήκη παρουσιάζονται σχέδια χαρακτηριστικών τύπων των οικοδομημάτων αυτής της εποχής.
Ειδικές ενότητες εκθεμάτων παρουσιάζουν την αστική ανάπτυξη της Λευκωσίας και την κοινωνική ζωή στην πόλη. Ως εποπτικό υλικό για αυτές τις θεματικές ενότητες χρησιμοποιούνται τμήματα ενδυμασιών, εφημερίδες, κάρτες προσκλήσεων, φωτογραφίες και πολλά άλλα αντικείμενα. Οι δύο τελευταίες ενότητες είναι αφιερωμένες στη χειροτεχνία και στο εμπόριο. Η έκθεση τελειώνει με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του αγώνα για την ένωση.
Το μουσείο διοργανώνει κάθε χρόνο περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, πολλές άλλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο για την ιστορία της πόλης.
Τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων της συλλογής του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.
Μερική άποψη αίθουσας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας με εκθέματα από την εποχή της τουρκοκρατίας.
Γενική άποψη αίθουσας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας με εκθέματα από την αστική ζωή της πόλης κατά την διάρκεια περασμένων αιώνων.
Dictionary of Greek. 2013.